Active Activities

Reis en vakantie blog

Vakantie op z’n best in Nederland? Verken Friesland per boot

Sloepverhuur Friesland

2020 is het jaar geweest waarin waarschijnlijk meer Nederlanders dan ooit vakantie hebben gevierd in eigen land. Om die reden weten nu ook steeds meer mensen dat Nederland in wezen een fantastisch vakantieland heeft waar voor iedereen veel te beleven valt. Voor een leuke vaarvakantie hoef je ook zeker niet naar het buitenland, net als dat je in Nederland uitstekend dagtripjes kunt maken met een zelf te bedienen boot. Wanneer dit je wens is, dan is het logisch dat je op zoek gaat naar sloepverhuur in Friesland. Een sloep is namelijk vrij eenvoudig te bedienen. En Friesland is natuurlijk dé provincie waar je prachtig kunt varen over gevarieerde rivieren en meren. Daarop gaan we hieronder eerst dieper in; daarna geven we nog wat besturingstips voor als je een sloep huurt.

Sloepverhuur Friesland

Mooie vaarroutes door Friesland

Wanneer je besluit een of meerdere dagen een sloep te huren om de Friese wateren te verkennen, dan zijn de volgende routes aan te bevelen:

• Vaar de natuurlijke omgeving van Gaasterland in en geniet van de fraaie variatie aan sloten, vaarten en meren. Onderweg kom je bovendien sfeervolle dorpjes tegen.

• In en rond Sneek is het ook prachtig varen. Uiteraard sla je het Sneekermeer dan niet over.

• Andere mooie meren om varend te ontdekken zijn het Gaastmeer en de Algegaester Brekken.

Tips voor de besturing van een sloep

Als je aan het roer van een sloep zit, dan heb je je ten eerste uiteraard te houden aan de algemene vaarregels die overal in Nederland gelden. Maar los daarvan is het slim om tijdens het besturen van een sloep de volgende adviezen op te volgen:

• Vaar in smalle stukjes water altijd extra rustig. Schade aanbrengen ligt dan namelijk al snel op de loer.

• Vaar nooit te dicht bij natuurlijke oevers.

• Houd altijd rekening met de weersomstandigheden, vooral de wind. Zo is het met harde wind niet slim om met een (kleine) sloep een groot meer op te varen.